Hoe zet ik me als vader het beste in tijdens de kraamweken?

tips voor vaders tijdens de kraamweken

Hoe zet ik me als vader het beste in tijdens de kraamweken?

tips voor vaders tijdens de kraamweken

Number one thing as a parent: continuity and consistency. I try to get all my work stuff done when I don’t have the baby, because when I have the baby, everyone else can wait.

In huis is alles veranderd. Je hebt ineens twee nieuwe wezens over de vloer: je pasgeboren kind én de kraamverzorger. Deze persoon houdt als een echte prof alle ballen hoog, je partner zweeft waarschijnlijk ergens bij cloud 9 en jij? Jij probeert er alles aan te doen om niet over te komen als een lichtelijk paniekerige coach langs de zijlijn.

In deze korte tijd, wanneer je werk even op on hold staat, wil je zoveel mogelijk quality time doorbrengen met je kind en je partner. Vraag jij je af hoe jij je speentje, uh, steentje bijdraagt tijdens de eerste weken na de bevalling? Wij nemen je mee langs tips en tricks van vaders anno nu.

7 handige tips

Leestip: zoek je wél verdieping, maar heb je weinig tijd? Ga direct naar de tip die voor jou niet kan wachten.

Ga direct naar jouw tip

1. Vertrouw op jezelf als vader

Zwarte Cross heeft gelijk: vaak ben je te bang. Natuurlijk is dat begrijpelijk, want ineens sta je oog in oog met een klein fragiel mensje. Je gaat twijfelen aan je eigen kunnen en alles overdenken. Waarom huilt ze? Heeft hij alweer honger? Deze twijfels zijn heel normaal. Hopelijk een geruststelling voor je: het enige wat een baby nodig heeft is liefde, eten en slaap. Dit kan jij!

Ik weet nog dat ik voor de eerste keer mijn kind wilde aankleden en dat de verzorgster zei: “jemig, doe eens niet zo voorzichtig. Ze breekt niet.

2. Leer elkaar kennen

Ineens is daar een baby, die van jou is! Dat voelt vast en zeker onwennig, voor beide kanten. Geef dus de ruimte en de tijd om aan de ander te wennen. Probeer contact te maken door dicht bij elkaar te zijn. Laat de baby wennen aan je stemgeluid en aan je geur. Ook huid-op-huidcontact werkt voor het kind heel geruststellend. Neem hier vooral de tijd voor! Liefde heeft soms tijd nodig 😉

Pas na een jaar kwam echt het besef dat ik vader was van iemand. Dat duurde echt heel lang. Het voelde wel alsof we een stel waren met een kind, maar niet dat ik een vader was. Als men aan mij vroeg of ik al vader was, moest ik soms echt even kort nadenken: ik heb gewoon een kind!

3. Ontwikkel een routine met je baby

Een baby heeft in de eerste periode nog geen nacht- en dagritme. Een voorspelbaar bedritueel kan je baby bijvoorbeeld al helpen om het verschil te herkennen tussen dag en nacht. Zorg bijvoorbeeld voor een bad, waarna je ‘m meteen een luier en slaapzak aandoet. Of zing een liedje voor het slapengaan. Zo ontwikkelt je baby een betrouwbare band met je.

womboo draagbuidel voor de aanstaande vader

4. Kroon jezelf tot chef flesvoeding

Veel vaders ervaren het geven van een fles als één van de mooiste momenten samen. Ook ‘s nachts. Dan kan je partner eens goed doorslapen en zo zijn jullie echt even in alle rust met zijn tweeën. Op deze momenten heb je mooi de ruimte om een betere band op te bouwen met de kleine.

5. Denk mee en denk vooruit

Deze periode probeer je het voor je partner zo makkelijk en comfortabel mogelijk te maken. Vergeet even de taakverdeling zoals je ‘m kende vanuit jullie vorige samenwoon-hoofdstuk. Er zal een tandje bijgezet moeten worden.

Je partner zal het zeker waarderen als ze ziet dat jij voor “the extra mile” gaat. Denk vast na over het eten voor vanavond, ga nog eens op en neer naar de supermarkt als er door de chaos iets vergeten is en ben niet bang om met een poetsdoek langs de kastjes te gaan wanneer je in het stof kunt schrijven.

Denk jij eraan om een papa-dag te nemen? We geven je graag tips hoe je het meeste uit je papa-dag haalt!

6. Geboorte-aangifte/geboortekaartjes

Ook op administratief gebied zijn er wat moetjes. Na de bevalling heb je bijvoorbeeld in Nederland drie dagen de tijd om de geboorteaangifte van je kind te regelen. Dit gebeurt vaak bij het gemeentehuis.

En natuurlijk willen jullie iedereen binnen de sociale kringen laten weten dat de kleine het levenslicht heeft gezien. De geboortekaartjes worden meestal binnen enkele dagen na de geboorte verstuurd. Maar kan je even niet aan een rinkelende telefoon en visite denken? Wacht dan even met versturen. Want eenmaal wanneer de boodschap eruit is, wordt jullie intieme bubbel binnen no-time doorgeprikt.

7. Coördineer het kraambezoek

Tijdens deze momenten is het jouw voornaamste taak om ervoor te zorgen dat je partner, de baby en jijzelf voldoende rust hebben. Spreek bij het maken van een afspraak een duidelijke eindtijd af. Vaak is een uur echt lang genoeg. Plan maximaal één bezoek in de ochtend en één in de middag.

En natuurlijk willen jullie iedereen binnen de sociale kringen laten weten dat de kleine het levenslicht heeft gezien. De geboortekaartjes worden meestal binnen enkele dagen na de geboorte verstuurd. Maar kan je even niet aan een rinkelende telefoon en visite denken? Wacht dan even met versturen. Want eenmaal wanneer de boodschap eruit is, wordt jullie intieme bubbel binnen no-time doorgeprikt.

Qua kraambezoek gaan we het de volgende keer wél anders doen. De familie kwam al direct in het ziekenhuis langs. Broers, zussen, opa’s en oma’s. De eerste week was iedereen al langs geweest. Het voelde op dat moment misschien prima, maar achteraf dachten we: dit gaan we nooit meer zo snel doen. Het was heel intens.

Keuzestress? Altijd raak met de Vaderboks!

De Vaderboks is in het leven geroepen door twee papa’s die de juiste aandacht misten voor het moderne vaderschap. Behalve het delen van verhalen en ervaringen, verdienen papa's ook een speciaal kraamcadeau waar ze de eerste maanden écht wat aan hebben. 

Meer tips voor en ervaringen van vaders ontdekken?

Wat geef je iemand die jarig is én vader wordt?

vader viert verjaardag met kind

Het beste cadeau voor de eerste verjaardag als papa

vader viert verjaardag met kind

There is nothing like the first birthday as a father. It’s filled with so much love and joy that is impossible to put into words.

Eerste keer papa? Daar hoor je cadeaus voor te krijgen!

Een jaartje ouder en straks vele grijze haren rijker. Vader worden gaat niet altijd over rozen en vergt, vooral in de eerste periode, veel energie. Welk cadeau kan tippen aan die oneindige rollercoaster waarin hij zich straks bevindt? We delen de leukste ideeën. En al deze producten zijn natuurlijk terug te vinden in onze eigen cadeauboxen!

Het boek: "Tuurlijk schatje"

Al ooit een handleiding voor vaders gezien? Nee, die bestaat niet. Maar het boek “Tuurlijk schatje” van Jasper Rombout komt akelig dichtbij. Het is de survivalkit voor de aanstaande vader. 

Het leren omgaan met je hormonale vrouw, ontelbare slapeloze nachten en kindergeschreeuw krijgt zo een komische twist. Met dit boek is de man voorbereid op een safari naar het onbekende oerwoud van het vaderschap.

Boek Tuurlijk schatje van Jasper Rombout

Het boek “Tuurlijk schatje” vind je in de volgende Vaderboks:

Papa beer van Brouwerij Eleven

Wat is er mannelijker dan op z’n verjaardag een biertje met de naam ‘Papa beer’ te nuttigen? Want tussen de poepluiers en de slapeloze nachten door kunnen alle vaders-in-spé wel een steuntje in de rug gebruiken. 

En laten we eerlijk zijn, wat geeft meer steun dan een biertje op z’n tijd? Dit verjaardagscadeau is niet alleen genieten, maar ook een cool eerbetoon aan zijn nieuwe titel.

Brouwerij Eleven Papa Beer 33cl bier blikje 5,5%

Het Papa Beer vind je in de volgende boxen:

3. De Gebarendoodle

Met de Gebarendoodle verandert de aanstaande vader in een ware babyfluisteraar. Opeens spreekt hij de onbekende taal van de allerkleinsten. Hiermee scoor je niet alleen bij de toekomstige vader, maar ook bij de kleine spruit zelf. 


Want mannen, we weten het: communiceren is niet altijd jullie sterkste kant. Daarom is de Gebarendoodle een geschenk uit de hemel. Dit is een boek met gebaarcodes waarmee je de belangrijkste babytaal kunt ‘spreken’, zonder een woord te zeggen! Grappig, leerzaam en gegarandeerd succesvol.

Boek De Gebarendoodle Basisgebaren voor Baby’s, Dreumesen en Peuters

De Gebarendoodle vind je in de volgende boxen:

Footy voetballen in huis

Breng de papa-in-spé weer even terug naar zijn kindertijd met Footy. Deze voetbal is geschikt om in huis te spelen en zal niet de priceless vaas van oma omstoten. Een manier om op een leuke manier de speelse kant van het vaderschap te ervaren! Misschien leert hij zelfs een trucje of twee die hij later aan de kleine kan leren.

FOOOTY opvouwbare Reis Voetbal geel

De Footy voetbal vind je in de volgende boxen:

De FPPR pocket pussy

Vaderschap kan ook een realiteit zijn waarbij je seksleven een beetje, of veel, minder wordt. Geen zorgen! Met de FPPR pocket pussy kunnen de toekomstige vaders op elk moment van de dag een pleziertje hebben. Ook als mama misschien iets te moe is.

FPPR. Vagina Masturbator

De FPPR Pocket Pussy vind je in de volgende Vaderboks:

Keuzestress? Altijd raak met de Vaderboks!

Als je de aanstaande, jarige vader een cadeau geeft, doe het dan goed en memorabel! Vergeet de gebruikelijke sokken-set dit jaar verras je de jarige met iets unieks, handigs en hilarisch!

Meer tips voor en ervaringen van vaders ontdekken?

“Wij lopen al 6 jaar de marathon, maar het is de mooiste tocht ooit!”

Jos met zijn twee kids

“Wij lopen al 6 jaar de marathon, maar het is de mooiste tocht ooit!”

Jos met zijn twee kids

Interview met vader en oprichter van Vaderboks: Jos

Jos is naast oprichter van Vaderboks, vader van 2 kiddos: Norah van 6 en Seth van 3. Samen met partner Susan houden ze in hun sociale en ambitieuze leven alle ballen hoog. School, vrienden, zelfontwikkeling, sport, relatie…

Jos, hoe the f* houd je het leefbaar en leuk?

Ik en Suus zijn beiden organiserend en lopen niet snel achter de feiten aan. We zijn graag aan het werk. Maar voor kwali-tijd in onze relatie en als gezin, daar moeten we tijd en ruimte voor maken. Dus dat doen we dan ook. Ik heb een papadag en mijn vriendin heeft een mamadag. Als we thuis komen hebben we echt alle aandacht voor de kids. Dat kan eigenlijk ook niet anders. Eens in de maand staat een date-dag gepland. En die gaat kosten wat kost door. Ook heb ik elke donderdagavond vaste prik met vrienden, sinds de studententijd al. Er is namelijk altijd wel iets wat tussendoor komt en je bent altijd bezig met andere dingen, dus die afspraken met vrienden en elkaar vinden we heel belangrijk.

Met twee kids in huis is al je aandacht 100% op hen gevestigd. Ja, dat is best vermoeiend. Maar wanneer ze eenmaal op bed liggen is het ineens stil en komt toch het gemis: “zal ik ze uit bed halen?"

Zeker als je kinderen hebt, dan ben je samen een team en dan is de druk heel hoog. Gelukkig zijn mijn kids nu iets ouder, dus dan gaat het allemaal makkelijker. Een collega van me vertelde dat hij net terugkwam van vakantie. Ik vroeg hoe het was en hij zei: “ik ben he-le-maal gesloopt”.

Die moeheid, die heb ik voor het vaderschap nooit zo meegemaakt. Vroeger kon je weleens een nachtje doorhalen en 3 uurtjes slapen. Dan was je moe, maar je wist dat je straks weer kon bijslapen. Met kinderen is dat gewoon helemaal anders en sta je altijd aan. We lopen al zes jaar een marathon. Dus dan moet je voor jezelf pauzes inbouwen, zoals een datedag of een wekelijkse meetup met vrienden.

En dit zijn pas de basisdingen…

Ja, want je wilt óók dat ze het goed doen op school en dat ze de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen. Als vader ben ik steeds die supporter langs de zijlijn en draag ik graag bij aan die ontwikkeling. Zo ben ik bijvoorbeeld biebouder, dus dan kan ik boeken voor de kids uitzoeken. En belt de school met een hulpvraag? Prima, count me in.

En gelukkig wordt het allemaal met de dag makkelijker. Nora zit nu in groep 3 en ze leert superveel. Je kunt mooie verhalen aan haar voorlezen en het er samen over hebben. Ze stelt vragen en ze creëert een eigen mening. Ze creëert empathie, zelfstandigheid en helpt de kleine Seth een handje als dat nodig is. Geweldig om haar zo te zien groeien!

Vaderboks oprichter Jos met kinderen

Wat vind je het mooiste aan vaderschap?

Twee dingen: Je komt jezelf tegen en je kan zelf weer even kind zijn. Je haalt heel veel dingen van vroeger weer naar boven. Als ik dingen zie denk ik: jeetje, dat deed ik altijd vroeger!

Zelf weer kind zijn is geweldig. Dan lopen we samen door het bos en dan zeg ik ineens: ik hoor kabouters! Dan springen ze helemaal op en dan gaan we samen zoeken. Geweldig vind ik dat!

Dit zijn hele leuke dingen en dat heb je natuurlijk niet met volwassenen. Die zien alles heel rationeel en alles moet een verklaring hebben. Kinderen leven in een magische wereld waar alles kan en bestaat. Alles wat jij zegt is waar. Je kan samen met hen een ultieme fantasiewereld creëeren.

Maar zorg wel dat je iemand hebt om mee te klankborden. Denk aan vrienden om je heen die hetzelfde meemaken en waarbij je even je frustraties kan uiten. Want anders wordt het een heel eenzaam eilandje. Mijn vrienden en ik zijn echt een praatclub met elkaar. Ook loop ik elke dinsdag met de buurman, die ook kinderen heeft. Hoe was jouw week? Zijn er bijzonderheden? Dan geven we elkaar advies van vader tot vader en kunnen we er weer vol goede moed tegenaan!

Heb je veel onzekerheden gehad door de jaren heen?

In het begin moet je gewoon zorgen. Ik ben niet onzeker over of een luier goed zit. Maar naarmate een kind steeds groter wordt, dan worden andere dingen belangrijk. Hebben ze (straks) een goed sociaal leven? Worden ze niet gepest? Komen ze goed mee op school? Hebben ze het gevoel dat ze alles kunnen vertellen? Hoe groter ze worden, hoe kwetsbaarder ikzelf word. Hoe begeleid je je kind dat ze de beste versie van zichzelf worden?

Heb jij je op bepaalde manieren voorbereid op het vaderschap?

We hebben wel een bevallingscursus gedaan, meer om inhoudelijk te weten wat mijn rol kan gaan zijn tijdens het moment. Maar het vaderschap zelf is gewoonweg niet voor te bereiden. In plaats van het bouwen van een brug die af is, leg je steeds stap voor stap stenen naar de overkant. Het gaat veel organischer. En als ik gaandeweg iets nodig heb, praat ik met mensen om mij heen en daar haal ik mijn informatie uit.

Je klaarstomen als vader voor de zwangerschap? 

Een zwangerschapscursus... voor vaders!?
De online zwangerschapscursus van ManKind kan de aanstaande vader lekker vanaf de bank volgen. In deze turbulente periode kan er nogal veel veranderen: in je relatie bijvoorbeeld, maar ook maak je je klaar voor de toekomst. In deze cursus krijg je de beste tips en tricks van o.a. een seksuoloog, een verloskundige én ervaders: vaders met ervaring!
Je vindt deze cursus in de Vaderboks

Hoe kijk je terug op de bevallingen?

Bij de eerste bevalling overkwam het ons. Nora kwam 5 weken te vroeg. We moesten ineens naar het ziekenhuis en hadden niet geslapen of gegeten. Dan ben je niet bewust bezig met: welke wensen heb ik tijdens de bevalling? Maar: ik wil dat mijn kind en mijn vrouw gezond zijn.

Met Seth ging dat heel anders. We waren veel rustiger en beter voorbereid. Je kunt dan ook beter keuzes maken en behoeften aangeven.

Ook heel gek: je weet niet hoe je kind eruit gaat zien. Na de bevalling, maar ook na een maand, een jaar en later.

Hoe vond je de kraamtijd?

Het was vooral een hele intieme tijd. We hebben beide gevallen een paar dagen in het ziekenhuis doorgebracht. Je zit echt in een unieke bubbel: je wereld is superklein en het gaat alleen om je gezin. We hadden een privékamer waar mensen op visite kwamen. Ik heb het echt als een heel bijzonder moment ervaren.

Je hebt een papadag, hoe gaat dit?

Ik zie deze dag als zwaarste dag van de week, maar tegelijkertijd ook de leukste. Eerst is zo’n papadag vooral veel zorgen. Nu kan ik er met ze op uit en doen we leuke dingen samen.Door de leeftijd kan je je meer focussen op de activiteit in plaats van de zorg. In een speeltuin vermaken ze zichzelf makkelijk. 


Kinderen hebben een free pass om lekker maf te doen. Als ik iets met mijn kinderen doe, dan kijk ik eigenlijk alleen maar naar hun. Die ervaringen die zij hebben is geweldig om naar te kijken. Kinderen weten namelijk nog niet wat ze te wachten staat.

Goed voorbeeld: wanneer wij eten, weten we grotendeels wel wat voor smaak wij kunnen verwachten. Kinderen niet, totaal geen idee. En dan die expressie wanneer ze iets wel of niet lekker vinden…

Wat is je tip voor aanstaande vaders?

Zorg naast je kind ook voor jezelf en plan dingen waar jijzelf gelukkig van wordt. Ga eruit. Ga uit die bubbel. Want als ouder word je gauw geleefd, dus probeer grip op je eigen behoeftes en wensen te krijgen. 

Meer tips voor vaderschap ontdekken?

Ken jij de Vaderboks al?

De Vaderboks is in het leven geroepen door twee papa’s die de juiste aandacht misten voor het moderne vaderschap. Behalve het delen van verhalen en ervaringen, verdienen aanstaande vaders ook een cadeau waar ze de eerste maanden écht wat aan hebben. 

Ben of ken jij iemand die wel zo'n Vaderboks kan gebruiken?

Maak indruk met het perfecte cadeau voor je collega die vader wordt

geef een kraamcadeau aan je collega die vader wordt

Maak indruk met het perfecte kraamcadeau voor je collega die vader wordt!

Kraamcadeau voor papa. Tip: de Vaderboks

Ik dacht altijd dat ik geen type was voor het vaderschap. Maar nu mijn dochter is geboren weet ik het zeker.

Dus je mannelijke collega heeft groot nieuws: hij wordt vader! Een moment boordevol emotie en opwinding. Maar nu komt het lastige deel: het vinden van het perfecte kraamcadeau dat hem wegblaast. Maak je geen zorgen, wij hebben de leukste kraamcadeaus voor je op een rij gezet! 

In deze blog delen we onze mooiste producten om jouw mannelijke collega te laten stralen als een pro. Want wij als ervaren kerels van kraamcadeaus weten met welke verrassingen jij zeker indruk gaat maken.

Cadeau voor aanstaande vader Vaderboks review

1. Lekker praktisch!

Laten we eerlijk zijn, vaders hebben een beetje hulp nodig bij het ouderschap. Dus waarom geef je je collega niet een praktisch cadeau waar hij echt iets aan heeft?  Denk aan een handige luiertas die eruitziet als een stoere rugzak, of een draagzak die ervoor zorgt dat vader zijn kleintje dicht bij zich kan dragen terwijl hij zijn handen vrij heeft.

Uitgelicht: De Womboo Draagbuidel

Dit draagshirt is een echte musthave voor papa! De makkelijkste manier voor de aanstaande vader om zijn kleine baby bij zich te dragen.

womboo draagbuidel voor de aanstaande vader

Deze Womboo buidelcape vind je in de volgende Vaderboks:

2. Vergeet de vader niet

Hoewel het moederschap vaak in de schijnwerpers staat, is het belangrijk om de vaders niet te vergeten! Geef je collega iets speciaals waarmee hij kan ontspannen en genieten van zijn nieuwe rol. Een bierbrouwset voor een me-time momentje, oordoppen om slaap in te halen of een ‘vadercave’-teken om zijn persoonlijke ruimte te markeren. Geweldige cadeau-opties om zijn vaderlijke trots te vieren. Want laten we eerlijk zijn, hij verdient het om in de watten gelegd te worden, toch?

Uitgelicht: Papa Beer

Met het Papa Beer van Brouwerij Eleven geef je een ode aan alle papa’s. Met een laag alcoholpercentage kan de aanstaande vader toch even genieten van een heerlijk me-time momentje.

Brouwerij Eleven Papa Beer 33cl bier blikje 5,5%

Papa Beer vind je in de volgende boxen:

3. Persoonlijke verzorging voor de nieuwe vaders

We weten allemaal dat sommige mannen wel wat hulp kunnen gebruiken als het gaat om persoonlijke verzorging. Met de Vaderboks geef je de kersverse vader de tools die hij nodig heeft om zijn “dad bod” te verzorgen. Denk aan een grappig bedrukte handdoek met de tekst “Dad Bod in Progress” en verzorgingsproducten die perfect zijn voor de mannelijke huid.

Uitgelicht: Facemask van Barber Pro

Verzorgingsproducten voor mannen? Zeker wel! Dit gezichtsmasker werkt verkoelend en met actieve kool om vermoeide ogen te verminderen.

Barber Pro Onder Oogmasker 'Under Eye Mask'

De Facemask vind je in de volgende boxen:

4. Vader-en-baby-matching-outfits

Een vader die matcht met zijn mini-me: dan een vader die met zijn mini-me matcht? Met de Vaderboks kun je hier helemaal voor zorgen! Deze cadeaubox bevat schattige matching outfits voor vader en baby, zoals bijpassende t-shirts met grappige slogans zoals “Like Father, Like Son” of “Team No Sleep”. Het zal niet alleen voor vertederende foto’s zorgen, ook versterkt dit sowieso de band tussen vader en kind!

5. Survivalgids voor aanstaande vaders

Het vaderschap is soms een verwarrend terrein, dus waarom geen survivalgids geven aan die toekomstige papa om hem voor te bereiden op de komende uitdagingen? Stel samen met verschillende collega’s praktische en humoristische tips op. Van luierwisseltechnieken tot het spelen van slaapliedjes, hij zal er helemaal klaar voor zijn!

Uitgelicht: De Gebarendoodle

Met dit leuke gebarenboekje van Gebarendoodle leer je eenvoudig en snel de gebaren van je kindje. Zo krijg je op een leuke manier inzicht in zijn of haar belevingswereld.
Boek De Gebarendoodle Basisgebaren voor Baby’s, Dreumesen en Peuters

De Gebarendoodle vind je in de volgende Vaderboks:

Keuzestress? Altijd raak met de Vaderboks!

De Vaderboks is in het leven geroepen door twee papa’s die de juiste aandacht misten voor het moderne vaderschap. Behalve het delen van verhalen en ervaringen, verdienen papa's ook een speciaal kraamcadeau waar ze de eerste maanden écht wat aan hebben. 

Meer tips voor en ervaringen van vaders ontdekken?